Upoznajte minerale – oni održavaju vitalne tjelesne funkcije

hidracija, vježbanje, jana, jamnica

Upoznajte minerale – oni održavaju vitalne tjelesne funkcije

Organizam treba vodu i minerale

Održavanje odgovarajuće hidracije jedan je od najvažnijih čimbenika za odvijanje ključnih tjelesnih i mentalnih funkcija, ali i za održavanje normalne tjelesne temperature. Voda se iz organizma gubi mokraćom, stolicom, disanjem te znojenjem. S vodom iz organizma izlaze i mineralne tvari (elektroliti), a ovisno o vremenskim uvjetima i tjelesnom naporu, gubitak vode i elektrolita može se višestruko povećati.

U tijelu se neprekidno odvija izmjena tekućine i otopljenih tvari među pojedinim tjelesnim odjeljcima. Izvanstanična tekućina sadrži dominantno natrij, klorid, kalcij i hidrogenkarbonate, dok unutarstanična tekućina sadrži dominantno kalij i magnezij. Sve ove komponente prirodno su prisutne i u prirodnim mineralnim vodama, u različitim količinama i međusobnim omjerima.

Posljedice nedostatka vode i minerala

Čak i blaža dehidracija može dovesti do niza poremećaja tjelesnih i kognitivnih funkcija, od poteškoća u koncentraciji, razdražljivosti, glavobolje, pospanosti, povećane tjelesne temperature i drugih komplikacija. Primjerice, natrij, kalij, magnezij i kloridi utječu na ravnotežu tjelesnih tekućina pa kod povećanog gubitka tekućine (znojenje, povraćanje, proljev), uz vodu, uvijek treba nadoknaditi i njihov gubitak. Unos elektrolita, važan je tijekom intenzivne fizičke aktivnosti, primjerice kod sportaša ili osoba čiji posao uključuje tjelesni napor i znojenje, poput vatrogasaca, spasilaca i sl. Ako se kod jakog znojenja, uz unos vode, ne nadoknade i elektroliti, kao posljedica se mogu javiti slabost i grčevi.

Zdrave preporuke

Dnevno je, pri umjerenim temperaturama zraka i sedentarnim životnim uvjetima, potrebno unijeti 8 do 10 čaša vode, a kod tjelesne aktivnosti, povećanog znojenja i povišene temperature zraka, potrebe za vodom i elektrolitima treba adekvatno nadomjestiti, u čemu prirodne mineralne vode mogu svakako uvelike pomoći. Prema sadržaju minerala prirodne mineralne vode mogu biti s malom količinom minerala (do 500 mg/l) ali i bogate mineralima (količina minerala veća od 1500 mg/l). Vode bogate mineralima mogu biti značajan izvor minerala. One su najčešće gazirane jer se, prolaskom kroz tlo, obogaćuju prirodnim ugljikovim dioksidom (CO2) i otapaju minerale iz stijenja kroz koje prolaze. Dodatak CO2 prilikom punjenja vode u boce čuva topivost minerala, koji su potrebni za vitalne tjelesne funkcije.

Pretplatite se na naš newsletter


    Top
    [borgholm_core_section_title tagline="oh hello you" title="Award-winning creative agency." subtitle="Delivering high-quality projects for international clients. Ask us about digital, branding and storytelling." line_break_positions="1" disable_title_break_words="no" special_style_positions="2" title_tag="span" subtitle_margin_top="29px" enable_text_custom_styles="yes" text_color="#000000" _element_width="initial"]

    GENERAL INQUIRIES
    borgholm@qodeinteractive.com

    SOCIAL MEDIA