Pakiranje i recikliranje

Pakovanje i recikliranje

Going green
100% reciklirana plastika
Smanjivanje gramature PET boca
Smanjivanje količine komunalnog otpada
Smanjivanje gramature PET boca
Smanjivanje količine komunalnog otpada

100% reciklirana plastika

Iz poštovanja prema prirodi – 100 % reciklirana flaša Jane

Voda iz Janina izvora putuje s 800 metara dubine do površine i naše punionice u predivnom krajoliku Gorice Svetojanske. Poštujemo prirodu i cijenimo njen dar, stoga smo se odlučili okrenuti prema održivom pakovanju. Rezultat je flaša Jane 0,5 l napravljena od 100 % reciklata koja je dostupna na svim tržištima. Taj korak prema boljoj i održivoj budućnosti potvrda je naše predanosti odgovornom poslovanju, pri čemu našim potrošačima osiguravamo proizvod u ekološki prihvatljivijem pakovanju.

IMG_5510
IMG_5538

Što je rPET?

Reciklirana plastika ili rPET podrazumijeva ponovnu upotrebu plastike pri proizvodnji novih flaša. Ponovna upotreba (engl. reuse) temelj je kružnog modela privrede pa rPET pomaže pri smanjivanju količine plastičnog otpada koji ulaze u prirodu, odnosno za proizvodnju plastične flaše od 100 % recikliranog materijala prosječno se koristi 75 % manje energije nego pri proizvodnji plastične flaše od nove sirovine.

Kako nastaje 100 % reciklirana flaša Jane?

Janin put iz dubine od 800 m nije stao. Jana je krenula na novo putovanje kroz kružni model:

Recikliranje

odlaganje boce u žutu kantu / vreću prvi je korak prema recikliranju i ponovnoj uporabi

Usitnjavanje

svaka reciklirana boca prolazi kroz proces usitnjavanja u pahuljice.

Sitne pahuljice

dobivene sitne pahuljice pretvaraju se u PET granule

rPET

od dobivenih granula formira se novi PET predoblik

Boca

Rezultat je rPET boca od 100% reciklirane plastike

Smanjenje gramature PET flaša

Manje je više - smanjujemo gramaturu flaša

Vođeni idejom usklađivanja s ciljem 12 UN-ove direktive o Održivom razvoju, koji se odnosi na odgovornu potrošnju i proizvodnju, kontinuirano radimo na smanjenju gramature naših PET flaša stoga je smanjenje količine plastike jedan od glavnih ciljeva strategije održivosti Grupe pića.

Ambalažu naših poznatih brendova - Jamnice, Sarajevskog kiseljaka i Mg Mivele - poslali smo na dijetu i smanjili im gramaturu plastike u raznim volumenima.

017A4379

Vodimo brigu ovo: Što smo napravili u 2021. godini?

Smanjenje količine komunalnog otpada

Nula otpada na deponiju

Vjerujemo da promjena počinje od nas samih i zato smo se odlučili za pametno upravljanje otpadom pilot-projektom smanjivanja ukupne količine komunalnog otpada na lokaciji proizvodnog pogona Jamnica. U sklopu projekta postavljeni su spremnici za različite vrste otpada, osvještavaju se zaposlenici o važnosti pravilnog odvajanja otpada te kontinuirano unapređujemo naš sistem odvajanja otpada. U narednom periodu planiramo projekt provoditi i u ostalim proizvodnim pogonima. Krajnji je cilj projekta Nula otpada na deponiju pravilnim odvajanjem različitih vrsta otpada osigurati da ništa ne završi na deponiji.

yellow, green, blue and red recycle bins with recycle symbol isolated on white background

Pretplatite se na naš newsletter


    Top
    [borgholm_core_section_title tagline="oh hello you" title="Award-winning creative agency." subtitle="Delivering high-quality projects for international clients. Ask us about digital, branding and storytelling." line_break_positions="1" disable_title_break_words="no" special_style_positions="2" title_tag="span" subtitle_margin_top="29px" enable_text_custom_styles="yes" text_color="#000000" _element_width="initial"]

    GENERAL INQUIRIES
    borgholm@qodeinteractive.com

    SOCIAL MEDIA