Sarajevski kiseljak

Voda SARA uvodi neodvojivi čep: Korak naprijed za zaštitu okoliša

Negazirana prirodna mineralna voda SARA, poznata po svom porijeklu iz očuvanog krajolika srednje Bosne, uvodi neodvojivi čep. Radi se o čepu koji ostaje pričvršćen za bocu čime se osigurava da, umjesto u prirodi, završi u procesu recikliranja. Ova inovacija ne samo da osigurava da očuvanje prirode ostane u središtu poslovanja ovog brenda već i  pokazuje kako se i pametnim dizajnom može raditi na zaštiti okoliša.

Ovime se SARA, koja se izvozi i na tržište Europske unije, usklađuje sa EU Direktivom o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš.  Prema Direktivi, čepovi moraju ostati čvrsto pričvršćeni na boce jer u protivnom često završe kao zaseban otpad zbog čega izmiču sustavu za skupljanje otpada i završavaju u okolišu. Neodvojivi čepovi su čvrsto spojeni i nije predviđeno da ih se može odvojiti od boce. 

Prepoznatljiva po nizu ekoloških projekata i inicijativa, SARA svjedoči o dubokoj opredijeljenosti prema očuvanju prirode i održivom razvoju. Uvođenje neodvojivog čepa samo je najnoviji korak u tom pravcu, kojim prirodna mineralna voda Sara svojim primjerom nastoji predvoditi pozitivne trendove i promovirati ekološku odgovornost u Bosni i Hercegovini.

Inače, SARA je jedan od brendova kompanije Sarajevski kiseljak koja je do sada neodvojivi čep uvela i na svoje ostale glavne brendove: gaziranu prirodnu mineralnu vodu Sarajevski kiseljak, Sky i Sensation.  „Sarajevski kiseljak nastavlja sa svojim strateškim aktivnostima koje su fokusirane na zaštitu okoliša. Pored inicijativa kao što su postavljanje reciklomata, korištenje lakših PET boca, odvojeno prikupljanje otpada na svim lokacijama poslovanja, a sada i korištenjem neodvojivog čepa na pakiranjima naših glavnih brendova, pokazujemo svoju opredijeljenost očuvanju okruženja u kome živimo i radimo. Prelaskom na neodvojivi čep činimo još jedan značajan korak u smjeru očuvanja prirodnih resursa i rješavanja problema otpada  i pokazujemo kako pametnim dizajnom možemo pomoći zaštiti okoliša”, rekla je Vesna Trogrlić Kožul, voditeljica zaštite okoliša Sarajevskog kiseljaka. 

Sarajevski kiseljak, kao predvodnik trendova izvrsnosti na bosanskohercegovačkom tržištu, ovime se i prije vremena usklađuje s Direktivom EU s obzirom da svoje proizvode izvozi i na tržište EU, a održivi razvoj i brigu o okolišu postavlja za jedan od svojih strateških prioriteta.

Top
[borgholm_core_section_title tagline="oh hello you" title="Award-winning creative agency." subtitle="Delivering high-quality projects for international clients. Ask us about digital, branding and storytelling." line_break_positions="1" disable_title_break_words="no" special_style_positions="2" title_tag="span" subtitle_margin_top="29px" enable_text_custom_styles="yes" text_color="#000000" _element_width="initial"]

GENERAL INQUIRIES
borgholm@qodeinteractive.com

SOCIAL MEDIA