Koliko vode organizmu treba zimi

SARA - hidracija zimi

Koliko vode organizmu treba zimi?

I hladnoća traži hidraciju

Zimi nije teško zaboraviti piti dovoljno vode. Budući da se u odnosu na ljeto tijelo manje znoji, a i osjećaj žeđi na niskim temperaturama nije toliko izražen kao za vrijeme toplog ili vrućeg vremena, potrebno se podsjetiti na važnost hidratacije i svjesno uzimati dovoljne količine vode. Praktičan je način da saznate jeste li odgovarajuće hidrirani boja vaše mokraće: svijetložuta je boja odgovarajuća, dok tamnije nijanse mogu biti indikator nedovoljne hidratacije.

Pri zimskim aktivnostima također gubimo tjelesnu vodu

Vrijeme provedeno na skijanju, sankanju, daskanju na snijegu ili napornom čišćenju snijega uz potrošnju energije trošit će i tjelesnu vodu, koju je potrebno nadoknaditi. U poređenju s vrućinama, pri aktivnostima u zimskim uvjetima stope znojenja su niže, ali je gubitak disanjem i mokrenjem značajan. Stoga će se i pri odlasku na višesatne snježne aktivnosti flašica prirodne mineralne vode pokazati vrlo korisnom saveznicom.

Idealan izbor za svako doba godine

Za zdravu odraslu osobu sjedilačkog načina života u umjerenoj temperaturi okoline odgovarajuće bi bilo dnevno popiti oko 1,6 do 2 l (8 do 10 čaša od 200 ml) vode. Ta osnovna potreba za vodom preporučena je tokom cijele godine, bez obzira na godišnje doba i zadovoljava održavanje nužne ravnoteže s izgubljenom tjelesnom vodom preko mokrenja, stolice, znojenja i disanja. Prirodne mineralne vode svojom izvornom čistoćom i mineralnim sastavom mogu zadovoljiti zahtjeve organizma za svakodnevnom hidratacijom.

Pretplatite se na naš newsletter


    Top
    [borgholm_core_section_title tagline="oh hello you" title="Award-winning creative agency." subtitle="Delivering high-quality projects for international clients. Ask us about digital, branding and storytelling." line_break_positions="1" disable_title_break_words="no" special_style_positions="2" title_tag="span" subtitle_margin_top="29px" enable_text_custom_styles="yes" text_color="#000000" _element_width="initial"]

    GENERAL INQUIRIES
    borgholm@qodeinteractive.com

    SOCIAL MEDIA