Pet najvažnijih činjenica o vodi

vrste voda, minerali i voda, važnost vode, važnost hidracije

Pet najvažnijih činjenica o vodi

1. Voda je sastavni dio svake naše stanice

Voda čini oko 60 % organizma odraslog čovjeka, čak 70 % dječjeg i sastavni je dio svake naše stanice. Neophodna je za ključne fiziološke procese, poput sudjelovanja u biokemijskim reakcijama, transporta tvari kroz krvožilni sustav, normalnu probavu, pružanja potpore zglobovima i zaštite tkivima i organima, a osobito je važna za održavanje normalne termoregulacije.  

2. Voda pomaže u odstranjivanju štetnih tvari iz organizma

Voda služi kao otapalo, kako za hranjive tvari koje cirkulacijom dolaze do stanica, tako  i za otpadne spojeve koji nastaju izmjenom tvari u organizmu. U tom procesu odstranjivanja štetnih komponenti iz organizma, voda ima nezamjenjivu ulogu.

Ona je ključan i količinski najzastupljeniji nutrijent. Zato se svakodnevni preporučeni unos vode smatra bitnim dijelom prehrane i posebice je naglašen kod, popularno nazvanih, detoksikacijskih dijeta. Pored toga, adekvatna hidracija ogleda se i u elastičnosti, čvrstoći i gipkosti kože, a time i njenoj ljepoti.

3. Bez vode organizam može preživjeti svega nekoliko dana

Znamo da ljudski organizam bez vode može preživjeti tek nekoliko dana – moramo je unositi svakodnevno, jer do njenog gubitka dolazi putem fizioloških procesa – mokrenjem, stolicom, znojenjem i disanjem.  Preporuke za unos vode razlikuju se ovisno o životnoj dobi, spolu, te trudnoći i laktaciji u žena i povećavaju u uvjetima viših temperatura okoline i povećane tjelesne aktivnosti. Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, odgovarajući ukupni unos vode za odrasle osobe, kod umjerene vanjske temperature i pri sedentarnom načinu života, iznosi 2 l dnevno za žene, te 2.5 l za muškarce1.

4. Vodu ne unosimo samo pijenjem

Vodu unosimo na različite načine: pijenjem vode iz slavine ili flaširane vode, raznih napitaka te hranom koja sadrži vodu u većoj ili manjoj mjeri. Analize su pokazale da se oko 80 % vode unese pijenjem, a oko 20% čini voda sadržana u hrani2.

Stoga bi za zdravu, odraslu osobu sedentarnog načina života u umjerenoj temperaturi okoline, odgovarajuće bilo dnevno popiti oko 1.6 l (žene) do 2 l (muškarci), dakle 8 – 10 čaša (200 ml) vode, a još oko pola litre vode bi se unijelo hranom.

5. Prirodna mineralna voda je drugačija od drugih

Prirodna mineralna voda je po svojim karakteristikama različita od svih ostalih voda za piće. Prirodno je čista na svom izvoru, ne prolazi dezinfekcijske tretmane poput kloriranja te ima stabilan mineralni sastav. Također, može imati specifičan fiziološki učinak na organizam, ovisno o sastavu minerala, njihovoj količini i omjeru.

Nemojmo zanemarivati potrebe organizma za vodom jer nedovoljna hidriranost uzrokuje različita ograničenja u psihološkoj i tjelesnoj izvedbi.

Odgovarajuća hidracija neophodna je za normalno funkcioniranje tijela, a prirodne mineralne vode, jedinstvenog mineralnog sastava i izvorne čistoće, vrijedan su dar prirode, u čijoj kakvoći možemo uživati svaki dan.

Sjetite se, voda nas pokreće osiguravajući normalno odvijanje svih tjelesnih i kognitivnih procesa pa njenim odgovarajućim unosom doprinosimo postizanju balansa uma i tijela.

Izvori:

Pretplatite se na naš newsletter


    Top
    [borgholm_core_section_title tagline="oh hello you" title="Award-winning creative agency." subtitle="Delivering high-quality projects for international clients. Ask us about digital, branding and storytelling." line_break_positions="1" disable_title_break_words="no" special_style_positions="2" title_tag="span" subtitle_margin_top="29px" enable_text_custom_styles="yes" text_color="#000000" _element_width="initial"]

    GENERAL INQUIRIES
    borgholm@qodeinteractive.com

    SOCIAL MEDIA